به روز رسانی : 27/05/1394
توسط : سجاد سبزیوند
امور مربوط به راهنمایی کشتی ها حسب بند 4 از ماده سوم فصل دوم آیین نامه سازمان بنادر و دریانوردی مصوب بهمن ماه 1348 که از جمله امور با اهمیت و حساس بنادر به شمار می آید به عهده سازمان بنادر و دریانوردی گذاشته شده است که در راستای این مهم علاوه بر انجام عملیات راهنمایی ، موارد ذیل نیز توسط امور راهنمایان انجام می شود:
o نظارت و کنترل راهنمایی کشتی ها
o نظارت بر پهلودهی کشتیها و جداسازی آنها از اسکله
o برنامه ریزی و ساماندهی نوبت کاری کارکنان راهنمایی کشتیها
o هماهنگی با مراجع مربوط در امر پهلودهی و جداسازی کشتیها از اسکله
o نظارت بر قراردادهای ذیربط
o اقدام در جهت تهیه منابع انسانی ، فرآیندها و تجهیزات لازم کاری
o بررسی و تعیین حداکثر آبخور و طول مجاز کشتی ها در خصوص هر اسکله
o تعیین حدود کاری راهنمایان
o نظارت بر عملکرد راهنمایان
o مدیریت تربیت و تعلیم راهنمایان
o تعیین شرایط و ضوابط راهنمایی
o بررسی سوانح و شبه حوادث ها در حین عملیات راهنمایی
1. دریانوردی: مطابق مقرره A-VIII/49&50 از کنوانسیون STCW-95 حضور راهنما برروی کشتی دلیل بر رفع مسئولیتهای فرمانده نخواهد بود. لذا فرمانده و دیگر اعضاء پل فرماندهی بایستی ضمن اجرای وظایف محوله در خصوص ایمنی عملیات و ایمنی شخص راهنما اقدامات لازم را در خصوص تبادل اطلاعات و همکاری با راهنما را نیز اتخاذ نماید.
2. جبران خسارات : مطابق ماده 23 از فصل چهارم قانون دریایی ایران سازمان بنادر و دریانوردی هیچ گونه مسئولیتی در قبال حوادث ایجاد شده از طرف راهنما را نخواهد داشت.
3. مسئولیت حقوقی فرمانده : مطابق ماده 22 از فصل چهارم قانون دریایی ایران " در صورتی که فرمانده کشتی تذکرات راهنما را نپذیرد و یا مقررات مربوط به عبور و مرور و انتظامات بندری را ملحوظ ندارد" ،" در این صورت فرمانده مسئول هر گونه خسارت و پیش آمدی خواهد بود که از عمل آنها ناشی بشود و ممکن است به مجازاتهای مصرحه در ماده 64 نیز محکوم گردد" .